Enskede trädgårdsstad, stadsplan från 1907, ritad av P O Hallman.
Enskede trädgårdsstad, stadsplan från 1907, ritad av P O Hallman.
Hyresgästföreningen: Trädgårdsstaden i ett nytt sammanhang
Hyresgästföreningen broschyr Den verkliga trädgårdsstaden handlar framför allt om hur och varför man ska stoppa framtida utbyggnader av jättelika villaområden och istället bygga trädgårdsstäder. Men författarna presenterar också en idé om att komplettera våra så kallade miljonprogramsområden med trädgårdsstäder. Och det är ingen dum tanke.
Så här tänker man sig att ett miljonprogramsområde skulle kunna förtätas med ett trädgårdsstadsområde. Husen med röda tak är trädgårdsstadens bebyggelse.
Vad är då en trädgårdsstad? De första trädgårdsstäderna byggdes i England kring sekelskiftet 1900. Idén var att en hel stad skulle uppföras med lågskalig bebyggelse i en till tre våningar, mycket träd och grönt och svängda gator. Allt vad som i övrigt behövdes för en stad skulle finnas med. När de första trädgårdsstadsplanerna gjordes i Sverige, av bland andra Per Olof Hallman, var idén modifierad. Nu gällde det att bygga en stadsdel i en befintlig stad. Men med svängda gator, mycket träd och grönt, små torg och centra med affärer och lågskalig bebyggelse i en blandning av radhus, villor och hyreshus. I Hyresföreningens broschyr nämns Gamla Enskede, Landala Egnahem och Smedslätten som exempel. Jag har varit på alla dessa platser. Landala Egnahem i Göteborg är lite för litet för att kallas en trädgårdsstad. I Smedslätten är villabebyggelsen för dominerande. Så det bästa exemplet är Gamla Enskede.
Det byggs även trädgårdsstadsområden idag, bland annat ritade av Brunnberg & Forshed. Men jag misstänker att de som har råd att flytta in i dessa områden är framför allt den välbärgade medelklassen. Det är inte för dem nya bostäder behöver byggas, utan för låg- och medelinkomsttagare.
Om miljonprogramsområdena och trädgårdsstaden ska kunna samsas behöver man ta ett helhetsgrepp, i vilket en upprustning av 1960- och 70-talshusen också ingår. Det behövs en annan bostadspolitik med statliga subventioner till hyreshus om de nybyggda lägenheterna inte ska bli för dyra. Det behövs skickliga arkitekter som har förmåga att passa in nya hus i äldre bebyggelse på ett hänsynsfullt sätt. Men visioner är bra så jag hoppas att Hyresgästföreningen går vidare med sin idé.
Plan för Macksta i Köping, ritat av Brunnberg & Forshed.