Jag har på olika sätt jobbat med arkitektur och byggnadsvård sedan i mitten av 1980-talet. Från början som frilansskribent. Jag bodde då i Göteborg och skrev för bland annat Göteborgs Posten, Handelstidningen och Arbetet Väst. Efter något år bildade jag tillsammans med några kompisar föreningen Levande Centrum som framför allt skulle verka för att förhindra rivningar i centrala Göteborg.
I början av 1990-talet tog jag en filosofie kandidat i Konstvetenskap med arkitektur som huvudämne. Jag fortsatte som frilans ända fram till 1996 då jag fick anställning som byggnadsantikvarie på Sundsvalls museum. Jag jobbade på museet fram till 2017. Jag har skrivit en rad böcker om arkitektur och kulturarv, bland annat Svensk arkitekturkritik under hundra år, Ornament och makt, Det osannolika välfärdsbygget och Kulturarvet och makten. Du kan kontakta mig på peter.sundborg.larsen@gmail.com
Syftet med boken Välfärdsbyggets arkitektur 1945-1960 är att visa välfärdsarkitekturens progressiva humanism och folkliga bakgrund. Den vänsterinriktade folkligheten tog sig i uttryck i ett starkt gehör för de vanliga människornas behov av trivsel, skönhet, omtänksamhet och gemenskap. Epokens arkitektur har också kallats för En humanistisk arkitektur. I stort som smått var det människan som stod i centrum.
"Välfärdsbyggets arkitektur 1945-1960 är intressant och välskriven och beskriver utvecklingen på ett engagerat och bra sätt. Boken illustreras med ett flertal äldre och nutida fotografier. Den är intressant för såväl allmänt intresserade som yrkesverksamma inom arkitektur, stadsplanering, historia, konst m.fl.
Helhetsbetyg: 4 (av 5)"
Mattias Bjellvi BTJ