Januari
Skärva brandskadat - men går förhoppningsvis att återuppbygga
Plötsligt dök det upp ett grekiskt tempel mitt i den blekingska skogen. Min flickvän och jag var på cykelsemester i Skåne och Blekinge och stannade några dar i Karlskrona och gjorde bland annat en tur till Skärva herrgård. Det var en sällsam upplevelse att få se detta tidiga exempel på nyklassicism i Sverige (och dessutom på nygotik, se bild nedan). Herrgården brandskadades den 29 december, men kan förhoppningsvis restaureras och återuppbyggas.
Ludvika stadshus, foto Holger Ellgaard, Wikimedia Commons.
"Folkets behov av skönhet och trivsel" -
Välfärdsbyggets arkitektur bröt med funktionalismen
Under de senaste årens arkitekturdebatt har det inte varit ovanligt att arkitekturen från funktionalismens genombrott 1930 och fram till omkring 1980 (eller ännu längre) dras över en kam och kallas för modernism. Men denna arkitekturhistoriska period bör indelas i tre epoker; funktionalismen ca 1930-1945, välfärdsbyggets arkitektur ca 1945-1960 (eller 1965) och miljonprogrammet ca 1965-1975. Funktionalismen och miljonprogrammet har en hel del gemensamt. Men välfärdsbyggets epok är radikalt annorlunda. Folkets arkitektur publicerar det inledande kapitlet i boken Välfärdsbyggets arkitektur 1945-1960. Läs kapitlet i boken!
December
Gustav Adolfskyrkan i Sundsvall, foto Hans Lindqvist, Wikimedia Commons.
God Jul och Gott Nytt År!
önskar Folkets arkitektur
Timbros dröm om Stockholm är en mardröm för stockholmarna
Avskaffa Stockholms skönhetsråd! är ett av av de krav Timbro ställer i broschyren Våra drömmars stad. Och det är förståeligt med tanke på de förfulningar Timbro vill genomföra i vår huvudstad. Läs mer.
November
Arbetarrörelsens arkitektoniska kulturarv - var finns det?
Man får leta ordentlig för att hitta arbetarrörelsens arkitektoniska kulturarv. Arbetarrörelsen har tyvärr varit mycket dåliga på att slå vakt om sitt kulturarv. Läs artikeln!
"Klassisk arkitektur" enligt Arkitekturupprorets Albert Svensson
Klassisk arkitektur har diskuterats mycket på senare tid. Men vad är det? En som har försökt sig på en definition av begreppet är arkitekt Albert Svensson som skriver på Arkitekturupprorets hemsida. Är det en bra definition?
Bara för de rika? Mark Isitts Grand Designs på TV4
För en arkitekturintresserad är Mark Isitts program Grand Designs alltid roligt att titta på. Isitt är oerhört kunnig och pedagogisk. och han lyckas förmedla både glädjeämnen och problem vid husbyggen. Men vad kostar det och vem har råd? Läs mer!
Hyresgästföreningen: Trädgårdsstaden i ett nytt sammanhang
I Hyresgästföreningens broschyr Den verkliga trädgårdsstaden presenterar en idé om att komplettera våra så kallade miljonprogramsområden med trädgårdsstäder. Och det är ingen dum tanke. I en artikel berättar jag varför.
Oktober
Klassisk arkitektur eller modern - vad giller folk mest?
Nyligen presenterade SOM-institutet en undersökning om vad svenskarna tyckte om klassisk respektive modernistisk arkitektur. Läs vidare om resultatet.
Jag gjorde ett återbesök i somras. Till mina gamla kvarter. Där jag aldrig bott, men där jag tillbringat mycket tid.
Värna Folkets hus - arkitekturen och konsten!
1950-talets Folkets hus är ofta vackra byggnader med konstnärliga utsmyckningar. Men hur vårdas husen?
September
Klassicism i Upplands Väsby har vållat en del debatt. Läs debattinläggen i länkarna!
Augusti
Sveriges vackraste stad 400 år
Sundsvall utsågs till Sveriges vackraste stad. Välförtjänt eller ej, i år fyller staden 400 år och vacker är den. Läs mer om Sundsvalls Stenstad.
Ny bok i höst: Välfärdsbyggets arkitektur 1945-1960
Boken handlar om en guldålder i svensk arkitekturhistoria.
Varifrån kommer parstugan?
Den rödmålade parstugan är väl bland det svenskaste av allt svenskt. Men vad har den för ursprung? Läs artikeln!
Juli
Juni
En intressant bok om mosaik i arkitekturen
Den heter Kosta mosaik: Glas uppåt väggarna och är skriven av Samuel Palmblad.
Maj
Besök i Gamla Gefle
Under ett längre tågbyte i Gävle besökte jag den gamla, välbevarade stadsdelen på söder. Här kan man få uppleva hur de svenska städerna såg ut före den industriella revolutionen. I huset på bilden bodde en gång Joe Hill. (Foto Tony Nordin, Wikimedia Commons.)
Folkets arkitektur
är bland annat den arkitektur som växte fram under välfärdsbygget, från 1945 till omkring 1960. Då byggdes ganska mycket i Västernorrland. Se de fina bilderna på välfärdsbyggets arkitektur i länet (Bilden ovan: Brännaskolan i Härnösand, foto Ilona Linder).
Borlänge - Sveriges fulaste stad?
För ett tag sedan utsåg Arkitekturupproret Borlänge till Sveriges fulaste stad efter en omröstning. Ett ganska dumt och destruktivt tilltag. Att peka ut enskilda hus som fula ör okej, det tillhör kulturjournalistiken, men att döma ut en hel stad är helt fel.