Den vackra Stenstaden
Den vackra Stenstaden
Hirschska huset vid Stora Torget, foto Hans Lindqvist, Wikimedia Commons.
I Sundsvall finns unika möjligheter att studera det sena 1800-talets arkitektur. Den stadskärna som byggdes upp efter branden 1888 är mycket välbevarad. När rivningsraseriet härjade som värst förstördes de flesta stadskärnor i Sverige. Men Stenstaden i Sundsvall lämnades nästan orörd. En bildvärld från förrförra seklet öppnar sig för den som vill se.
Stenstaden är rik på former och färger, skapade under en mycket begränsad tidsperiod, från 1888 till omkring 1897. En hel stad formades i ett sammanhang, från stadsplanen ner till de minsta beslagen på fönstren. Ornamentiken berättar om idéer och värderingar, förhållanden mellan människor, motsättningar i samhället och tidens stridigheter, strävan efter skönhet, konventionens krav och maktens pretentioner.
Under senare delen av 1800-talet blev arkitekturen i Sverige rikare och mer uttrycksfull. Möjligheterna att uttrycka ideal och maktpositioner genom former och färger blev allt större. Utvecklingen inom byggnadskonsten hörde ihop med borgerlighetens starkare position. Tack vare politiska reformer och industrialismens uppsving fick borgarklassen allt större politisk och ekonomisk makt. Tillförsikt och stark självkänsla präglade samhällets övre skikt. De nyvunna positionerna manifesterades inom arkitekturens sfär.
Betlehemskyrkan, foto Hans Lindqvist, W C.
Gamla Riksbankshuset, foto Hans Lindqvist, W C.
Stadshuset, foto Hans Lindqvist, W C.
Hantverksföreningens hus, foto Hans Lindqvist, W C.
Stadshuset, interiör, foto Per-Åke Sundholm, Sundsvalls museum.
Maskaron på Hedbergska huset, foto Anders Friberg, Sundsvalls museum.
Centralhotellet, foto Hans Lindqvist, W C.
Boken Ornament och makt handlar om Sundsvalls omvandling från trästad till stenstad.
Hur många stadsvandringar i Stenstaden jag lett under mina 20 år på Sundsvalls museum vet jag inte, men det har varit åtskilliga. Stadsvandringarna har framför allt ägt rum på sommaren och förvånansvärt nog har andelen Sundsvallsbor alltid varit stort. För mig har det varit speciellt roligt att få visa interiörerna; trapphusen, Stadshuset, Hedbergska huset och arkitekt Hermanssons matsal. Det är miljöer människor vanligtvis inte har tillträde till. Roligt har det också varit att få berätta om de fina restaureringar som gjorts i modern tid, bland annat på Hirschska huset och Malmströmska huset.
Malmströmska huset efter renovering, foto Hans Lindqvist, Wikimedia Commons.