LO-villan på Alnö i Sundsvall, sålt av LO, foto Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
LO-villan på Alnö i Sundsvall, sålt av LO, foto Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Arbetarrörelsens arkitektoniska kulturarv - var finns det?
Man får leta ordentlig för att hitta arbetarrörelsens arkitektoniska kulturarv. Det finns bara fem Folkets hus i Sverige som är byggnadsminnen, varav ett är från 1950-talet (Kusten i Sundsvall). Av arbetarbostäder från industrialismen finns det bara två byggnadsminnen. Arbetarrörelsen har tyvärr varit mycket dåliga på att slå vakt om sitt arkitektoniska kulturarv. Man har aldrig ägnat det någon uppmärksamhet, vad jag känner till.
Vi har sammanlagt över 2 000 byggnadsminnen i Sverige och dessutom omkring 280 statliga byggnadsminnen. Massor av slott, herrgårdar och borgargårdar är byggnadsminnen. Sundsvalls Stenstad har omkring 25 byggnadsminnen, de flesta är sågverksägar- och grosshandlarbostäder. Det är viktigt att vi slår vakt om dessa kulturarv. Men de allra flesta av dessa BM representerar bara de allra översta skikten av samhället. Mycket få byggnader från de lägre skikten i samhället har skyddats på detta sätt. Det beror inte på att de inte finns bevarade, utan på bristande intresse från bland annat länsstyrelsernas sida. Jag ansökte själv om byggnadsminnesförklaring av en arbetarbostad i Sundsvall, men fick avslag. Det krävs ett envist och aktivt intresse för att arbetarrörelsens arv ska bevaras och skyddas.
Men var finns detta? Inte hos LO i varje fall. För omkring 15 år sedan sålde LO den så kallade LO-villan på Alnö i Sundsvall till en privatperson. Huset köptes av arbetarrörelsen 1899 vid den stora föreningsrättsstriden för att kunna härbärgera familjer som hade blivit vräkta av sågverkspatronerna. Det renoverades omsorgsfullt på 1980-talet. Men LO såg alltså inget värde i att behålla och vårda sitt byggda kulturarv, utan sålde huset.
Bara några år innan försäljningen av LO-villan köpte LO ett slott i Skåne för konferensverksamhet. Det tyckte man tydligen var viktigare. Örenäs slott är ett arv från överklassen. Det byggdes på 1910-talet av sockerkungen Carl Tranchell som var en rabiat motståndare till fackföreningsrörelsen. Jag gick in på LOs hemsida och sökte på ordet kulturarv. Resultat: ingenting. I LOs bostadspolitiska program står inte ett ord om arkitektur.
PS. Ritningen på Nyhets-sidan är LO-borgen, uppförd 1899 efter ritningar av Ferdinand Boberg för trävaruhandlaren Gustaf Carlberg.
Örenäs slott, köpt av LO 1992, foto jorchr, Wikimedia Commons.
Bostadshus för arbetare, Sibyllegatan, Sth, byggnadsminne, foto I99pema, W C.
Arbetarbostäder i Grängesberg, byggnadsminne, foto Taxelson, W C.
Tors lokal, ett Folkets hus på Alnö, Sundsvall, byggnadsminne, foto Hans Lindqvist, W C.