Eksjö i Småland. Målning från 1800-talet, Wikimedia Commons.
Eksjö i Småland. Målning från 1800-talet, Wikimedia Commons.
Den progressiva borgerlighetens träarkitektur ca 1800-1840
De första uttrycken för stadsborgarnas intresse för byggnadskonst kom under 1700-talets senare del när panelarkitekturen började utvecklas. Innan dess kunde endast ett fåtal byggnader i de svenska städerna kallas för arkitektur, vanligtvis kyrkorna och rådhusen. Stadsinvånarnas gårdar var länge enkla timmerbyggnader utan panel och utsmyckningar. I början var timmerhusen omålade, men under 1600-talet började man måla dem med falu rödfärg.
Exempel på rödmålad panel. Aspagården i Västervik, foto Sniper Zeta, Wikimedia Commons.
Vi vet inte varför man började klä timmerhusen med panel. Men en rimlig gissning är att det var för att skydda husen från väder och vind. Mycket tyder på att panelarkitekturen först kom i bruk i Göteborg. Gathenhielmska huset är en välbevarad byggnad från den allra tidigaste perioden, den uppfördes omkring 1747. Det var köpmännen som var först med det nya inom byggnadskonsten; den borgerliga panelarkitekturen.
Hur den arkitektoniska utsmyckningen på panelhusen växte fram vet vi heller inte. Men troligen var det kring entrén till husen de första dekorationerna placerades. Det kunde vara till exempel en fronton ovanför entrén eller pilastrar på var sida om dörren. Detta gjordes antagligen för att markera entréns betydelse i fasaden. Gathenhielmska huset har en rokokokartusch ovanför entrén på den i övrigt ganska sparsamt dekorerade fasaden. Den välbevarade Skottsbergska gården i Karlshamn har också sina dekorativa element ovanför och kring huvudentrén. Gården byggdes av köpmannen Olof Olsson 1766. Sitt namn fick huset efter en ägarfamilj på 1800-talet.
Annars finns det inte så mycket bevarat av borgerlig panelarkitektur från 1700-talet. Desto mer finns från början av 1800-talet. Den Tröneska gården i Hudiksvall byggdes 1818 och här kan vi se en betydligt rikare arkitektur än hos de två ovan nämnda byggnaderna. Tröneska gården är i två våningar med en kraftig centralt placerad frontespis. Huvudentrén har fyra kannelerade pilastrar och ett rikt dekorerat överstycke. Även de två sidoentréerna och fönstren på frontespisen har kannelerade pilastrar. Fasaden är strikt symmetriskt enligt tidens arkitekturideal.
Under början av 1800-talet var Sverige ett land under stark förändring. Den ännu härskande feodala ordningen vilade på den aristokratiska jordägarklassens utsugning av bönderna. Rikedom skapades genom jordägande. Städerna spelade en marginell roll i feodalsamhället. Deras huvudsakliga funktion var att dra in tullavgifter till kungen. Det första skikt som höjde sig ekonomiskt var köpmännen och deras framgångar hade en upplösande effekt på feodalsamhället i och med att de tjänade pengar på någonting helt annat än jordinnehav. De var dessutom driftiga och investerade sina pengar i andra saker än jord, de ansåg uppenbarligen att fartyg, skeppsvarv, sågverk, järnbruk och manufakturer mera hade framtiden för sig.
Gathenhielmska huset i Göteborg, foto Olga Rinman, Göteborgs stadsmuseum, Wikimedia Commons.
Även andra borgerliga skikt började så småningom tjäna mer pengar, det kunde till exempel vara en hantverksmästare som startade en manufaktur. Borgarklassen spelade en progressiv roll i samhällets övergång från en antikverad feodalism till en nytänkande kapitalism. Det var en klass på uppåtgående. Borgarna kom med något nytt. De ville ha ett öppnare och friare samhälle och de ville ha slut på gamla adelsprivilegier och kungliga regleringar. Borgarklassen gynnade kulturen och den skapade en ny konst (till exempel Düsseldorfskolan) och en ny litteratur (Fredrika Bremer, Emilie Flygare-Carlén m fl) och den var också på väg att, som vi sett, skapa en ny arkitektur.
I och med att allt fler borgare i städerna fick lite mer pengar att röra sig med och började klä sina hus med panel så utvecklades också panelarkitektur. Under de första decennierna av 1800-talet var klassicismen den dominerande, för att inte säga allenarådande stilen. Husen försågs med fönsteromfattningar, tandsnittslister, frontespiser, frontoner, mer eller mindre detaljrika pilastrar och takfotsdekorationer. Det förekom också symboliska dekorationer hämtade ur den klassicistiska arkitekturens symbolflora. Panelarkitekturens blomstringstid inföll omkring 1815-1840. Det sammanföll med borgarklassens kamptid, då den i tidningar, i skrifter och i riksdagen propagerade för en total omdaning av samhället, bort ifrån regleringar och ståndsprivilegier. Panelarkitekturen var borgarklassens egen byggnadskultur, även om en hel del hämtades från högreståndsarkitekturen.
Det som dock skilde panelarkitekturen från högreståndsarkitekturen var att inga arkitekter var inblandade i de allra flesta fall. Detta gjorde att den folkliga förankringen stärktes. Hur gick det då till när en panelbyggnad planerades och uppfördes? Det kan ha börjat med att byggherren beställde en ritning av någon byggnadskunnig person i staden, till exempel en timmerman, som skulle visa huset i stora drag, dock utan några som helst arkitektoniska detaljer. Sedan var det de i bygget verksamma snickarna som planerade och tillverkade alla arkitektoniska detaljer.
Snickarna kunde göra skisser och ritningar till sina arbeten, det ingick i deras utbildning. I början av 1800-talet var det fortfarande vanligt att hantverksyrken gick i arv i flera generationer. Ritningar, skisser och mallar gick därför också i arv, vilket är en del i förklaringen till varför de lokala byggnadsstilarna uppkom och varför vissa arkitekturdetaljer bildade tradition och återkom under lång tid. Till sin hjälp hade snickarna också internationella och svenska så kallade mönsterböcker. Där kunde de hitta olika detaljer från den klassiska arkitekturen. Eftersom snickarna också var möbeltillverkare kunde de även använda detaljer från möbler som förlagor. Däremot var det mindre vanligt att den i Sverige förekommande stenarkitekturen tjänade som förlaga. Arkitekturdetaljer kunde snickarna alltså hämta från annat håll, men själva helheten, komposition, var deras egen, eller bestämd tillsammans med byggherren eller den lokala byggmästaren. Färgen på huset bestämdes antagligen i samråd mellan målarna och byggherren eller byggmästaren. Nu hade man råd att måla med ljusa oljefärger istället för den röda slamfärgen som varit dominerande i över hundra år.
Det som utmärkte den tidiga panelarkitekturen var att den var handgjord. Det skilde den från den panelarkitektur som kom senare, under industrialismens genombrott, den så kallade snickarglädjen, som var gjord på snickerifabriker. I och med att arkitekturen var handgjord kunde lokala snickarna sätta speciell prägel på den. Det uppstod lokala stilar som kunde skilja sig ganska mycket från varandra. Gränna var en stad som utvecklade en egen stil med stark enhetlighet i detaljer. Samma motiv när det gällde profiler, konsoler, kapitäl mm återkom på flera gårdar. Gränna utmärkte sig för den stora mängden rikt dekorerade hus, trots att staden var liten och dess borgarklass föga välbärgad. Idag har Gränna en välbevarad träarkitektur, till skillnad från många andra städer som tidigare hade en rik panelarkitektur från 1800-talets första hälft. Massor av trähus revs under rivningsraseriets år på 1960- och 70-talen. Även Sigtuna, Kalmar, Eksjö och Hudiksvall hade sina lokala stilar och i dessa städer har dessutom mycket bevarats.
Panelarkitekturen påverkades av städernas utveckling. I och med att man övergick från marknadshandel till fasta butiker mot gatan så behövde man också synas. Tidigare skedde handeln på marknader eller inne på gårdarna i städerna. Men under 1800-talets gång kan man säga att handeln flyttade ut till gator och torg. Allt fler handlare byggde butikshus med entrén ut mot gatan eller torget och skyltfönster. Affärshusen försågs med skyltar eller symboler på fasaden. Över entrén till grosshandlare Bruns apotek i Hudiksvall placerades två apotekssymboler; ormskålen och eskulapstaven.
Panelarkitekturen var borgarklassens byggnadskonst. Dess uppkomst och stora nyskapande period sammanföll med borgarklassen progressiva kampperiod. Detta var ingen tillfällighet. En självsäker, uppåtstigande klass har ofta en stark inverkan på konstens utveckling. Under den progressiva perioden är konsten kreativ, idérik och originell.
Tröneska gården i Hudiksvall, foto Salgo60, Wikimedia Commons.
Ormskålen och eskulapstaven på Brunska gården i Hudiksvall, foto Einarspetz, Wikimedia Commons.
Så här ser panelarkitekturen ut idag. Stora gatan i Sigtuna, foto Brorsson, Wikimedia Commons.